Monica D beskuren fran DLB

COOL gungar fram med Monica Dominiques trio

Monica Dominique, som bara varit i Helsinfors i Finland tidigare, ser mycket fram emot att få komma och spela till Larsmo. Med sig har hon två andra duktiga damer. De utlovar många kända evergreens.
Monica Dominique är en svensk pianist, kompositör, kapellmästare, revyartist och skådespelare. Hon har bland annat medverkat i Hasse Alfredsons och Tage Danielssons revy “Spader, Madame!”. Hon tror att många känner hennes främst som “skådespelerskan som kan spela lite” framom den pianist och kompositör hon verkligen är.
- Det beror lite på när man är född. De som är över 50 år tror jag vet att jag främst är musiker.
Monica Dominique har i regel åtminstone en spelning i veckan, ofta tillsammans med sin man Carl-Axel Dominique. Då spelar de fyrhändigt och det blir mest klassiskt. I övrigt ligger jazz henne nära hjärtat.
Det blir första gången som hennes trio DLB tar sig utanför Sveriges gränser. Damerna har spelat tillsammans sedan 2005 då Dominique skulle vara kapellmästare på Stockholms stadsteater när fortsättningen till “Jösses flickor – Återkomsten” sattes upp.
- Jag tyckte att det skulle passa med enbart kvinnor i bandet. I övrigt spelar jag ju mest med män.
På den vägen blev det. Justina Lakin (trummor) och Rigmor Bådal (bas) bildar tillsammans med Dominique trion DLB – Dominique Lakin Bådal.
Trion gav ut sin första skiva “Girl Talk” år 2015.
Endast en gång har hon uppträtt i Finland tidigare. Det var med bland andra Tommy Körberg och en stor symfoniorkester i Helsingfors.
Dominique växte upp i ett rum och kök med en radio och ett piano. På den tiden fanns det en kanal som sände alla möjliga genrer av musik. Hon lyssnade och gick sedan och tog ut melodierna på gehör på pianot. Det gjorde att hon fick en bred repertoar och ett brett know how. Redan som fyraåring kunde “Dansen går på Svinnsta skär” och “Donauwellen”. Monica spelade mycket hammondorgel på 1970 talet då hon spelade med Solar Plexus där bland andra Körberg och hennes man Karl-Axel var med.
Det svänger om Monicas hammondspel “känns som att gunga fram i en gammal amerikanare” skriver musikjournalisten Lasse Seger i svenska Orkesterjournalen. I Larsmo blir det mycket ur den “amerikanska sångboken” som hon säger. Det betyder evergreens.
Monica Dominique har tre söner. Två av dem blev också yrkesmusiker, men alla tre kan spela. Familjen spelar ofta tillsammans på jularna. Under våren 2017 är hon en av deltagarna i Kulturfrågan kontrapunkt i SVT 1.

Text: Harriet Jossfolk-Furu

 

Länk till program: COOL & jubileumshelg

(27.06.2017, Kl 13:41)
Gå till "Anslagstavla"