Hannes Uunila 2 foto Harriet Jossfolk Furu

Fascinerad av kyrkorgeln

Hannes Uunila fyller 18 år i slutet av året, men han har redan hunnit vikariera som kantor i bland annat Larsmo, Karleby och Kronoby. Lördagen den första juli spelar han för första gången på en orgel utomhus på COOL.
Med en mamma som är lågstadielärare fanns det både piano och tvärflöjt i hemmet. Han ansågs vara musikalisk redan som barn och då han var tio år började han spela piano vid Musikinstitutet i Jakobstad. Samtidigt inledde han pianostudier vid Arbis i Larsmo. Han spelade på bägge ställena parallellt i fem år.
-Kyrkoorgeln hade alltid fascinerat mig. Redan som liten gillade jag orgelkonserter. För cirka fem år sedan skaffade vi en elorgel och efter det har mitt intresse tilltagit mer och mer.
Han har tagit orgellektioner för kantorn i Larsmo, Hans Wiklund, och nu spelar han för Dan Lönnqvist vid musikinstitutet i Jakobstad.
-Orgeln är ett märkligt instrument. Den är som en enmansorkester. Det känns mäktigt och häftigt då man spelar.
Förra sommaren var han sommarkantor i Karleby. Redan som 15-åring höll han där sin första egna konsert där han själv fått välja repertoaren under en av sommarens lunchkonserter i stadskyrkan i Karleby.
Han upplever att piano och orgel är två helt olika instrument. Det är som att jämföra piano med vilket annat instrument som helst.
-Klaviaturen är i princip det enda som får folk att förknippa orgel med piano.
Via Kronoby gymnasium har han också hittat körsången. Han är med i a cappellagruppen Timbre och styrelsemedlem i vokalgruppen Aglepta r.f. som grundats av alla körerna som bildats inom Kronoby gymnasium.
-Den första musikgruppen i gymnasiet bildades för snart tio år sedan, så vi firar med tre jubileumskonserter i år, en i juni, en i november och den sista under våren 2018. Timbre är den sjätte gruppen som bildats.
Han siktar på att bli kantor och planerar att söka in till Sibelius-Akademin efter att han tagit studenten.
-Nästan hela året har jag vikarierat som kantor var och varannan helg i Karleby, Kronoby och Larsmo. I sommar kommer jag också att vikariera en hel del.
Ibland kan det bli ganska stressigt med flera förrättningar på en och samma dag. Han har egentligen ingen favorit bland kyrkorglarna i nejden.
-Där finns så många som är fina att spela på, kanske stadskyrkans orgel i Karleby ändå utmärker sig lite extra. Jag tycker bland annat om akustiken i stadskyrkan.
Att få vara med och fira när Larsmo fyller 150 är förstås jätteroligt. Han deltar inte bara som artist utan även i egenskap av styrelsemedlem för Bosunds jakt-, fiske- och båtmuseum som bland annat ställer ut en tvåmastad skötbåt, den så kallade Larsmobåten, på torget. Han och kompisen Joel Svenlin gladde styrelsen när de visade intresse för föreningen, eftersom det finns brist på unga aktiva i museiföreningar.
-Lokalhistoria överlag intresserar mig.
Bach är en av favoriterna. Han kommer att spela en hel del Bach på torget och barockmusik.
-Det blir lite modernare stycken också, bland annat av Marko Hakanpää.


Hannes Uunila
Bor i en tvåspråkig familj i Bosund och går i Kronoby gymnasium.
Yngst av tre söner.
Började i musikinstitutet i Jakobstad som 10-åring. Blev klar med sin grundexamen i piano nu i vår.

Text: Harriet Jossfolk-Furu

 

Program: COOL & jubileumshelg

(26.06.2017, Kl 14:56)
Gå till "Anslagstavla"