Markus Wargh 15cm bred

Markus Wargh - ett fantastiskt initiativ

Organisten Markus Wargh spelar utomhus på torget både fredag och lördag och ger totalt fyra konserter under jubileumshelgen. I COOLs program hittar du Warghs konserter - Invigningskonsert, Fredags mys:ik, Under bar himmel och Organ Open Finalen tillsammans med Pierre Swärd - se hemsidan: larsmo.fi/cool

Markus Wargh, domkyrkoorganist i Luleå domkyrka sedan flera år tillbaka, är hemma från Jakobstad, men hans fru är från Larsmo. Så Österbotten är hans andra hem och det är speciellt att spela i hemknutarna i Larsmo.

När Peter Hauptmann ringde blev jag först lite fundersam, bland annat för att jag tänkte på hur klassisk musik skulle tas emot på det här sättet. Efter det har vi talats vid flera gånger och nu tycker jag att det är ett fantastiskt initiativ. Detta är verkligen en grej! Ju mer det tar form, desto mer inser jag hur speciellt det här verkligen är.

Programmet är inte helt spikat ännu, men Wargh vågar utlova att han åtminstone varvar klassisk musik med kända teman. Bland annat blir det opera och pianomusik av Mozart i arrangemang för orgel. Jag framför även pianomusik av Mozart på orgel, och förstås stycken av Bach. Det blir också en del fransk katedralmusik och Pirates of the Caribbean.

Wargh hittade rätt instrument redan som femåring, då farmor som bodde vägg i vägg med hans familj hade en orgel. Men det var inte bara det. Det fanns en fantastisk orgel i Pedersöre kyrka innan kyrkan brann. Där var det ofta orgelkonserter, så jag tror att orgeln blivit min även om farmor haft andra instrument hemma.

I många år spelade han enbart på gehör. Först som 13-åring lärde han sig noter. Till en början var det ovant och svårt med noterna. Noter är ju ett slags beskrivning på hur musiken ska framföras, men det måste ändå finnas känsla med när man spelar. Jag har haft mycket nytta av att jag spelat på gehör i så många år. Jag har utvecklat ett stort harmonisinne.

Bland det som han gillar mest med sommarens konserter i Larsmo är att publiken nu får se hur det ser ut då man spelar. I kyrkan finns orgeln oftast på en plats så att ingen ser då man spelar. Nu kan alla se hur mycket jag i själva verket också spelar med fötterna nästan lika mycket som med händerna.

Wargh tycker att det är väldigt roligt att Musik Enkvist är med i arrangmanget. Vi hyr en jättestor digitalkyrkoorgel med många högtalare. Med hjälp av jättemånga högtalare kommer orgeln att komma till sin rätt på torget.Markus Wargh har gett utomhuskonsert på orgel tidigare. Men då var det ganska mycket kallare. Det var på Luleå isfestival i 20 graders kyla ute på isen.

Markus Wargh har som konsertorganist Bach, de stora romantiska verken och improvisationen nära sitt hjärta. Han tog examen med diplom från Sibeliusakademien 1991 – som den tredje i akademiens historia med högsta möjliga betyg.
Markus Warghs konstnärskap bygger på en stor inlevelseförmåga, energi och virtuositet – såväl när han improviserar som när han tolkar Bach och romantikens mästare. Han söker ständigt efter nya, spännande musikaliska uttryck, gärna genom samarbeten med andra musiker som till exempel saxofonisten Carl Henrik Fernandi och elgitarristen Janne Schaffer. Förutom att han är domkyrkoorganist i Luleå domkyrka ger han konserter såväl inom Sverige som utomlands.

Text: Harriet Jossfolk-Furu

.
Länk till COOLs program

(28.06.2017, Kl 12:15)
Gå till "Anslagstavla"