Tietoa nuorille

Tervetuloa nuorisosivuille - nuorten omaan tietopankkiin. Tietopankista löytyy tietoa nuorille nuoria koskevissa asioissa. Linkkien kautta löydät lisää nuorille suunnattua tietoa. Tietopankki on avoinna 24 t vuorokaudessa ja sivun eri aihepiirejä kehitetään jatkuvasti.  

Tietopankista saat neuvoja ja vinkkejä siitä miten itse voit ratkaista kysymyksiä ja ongelmia. Tietopankki tarjoaa täysin ilmaisia apuvälineitä jonka avulla voit löytää vastaukset kysymyksiin. Näiden sähköisten nuorisotietopalveluiden lisäksi voit myös saada henkilökohtaista neuvontaa.  Kysy neuvoja harrastuksesi piirissä olevalta aikuiselta ohjaajalta tai ota yhteyttä kunnan vapaa-ajan toimistoon niin saat apua ja opastusta.   

Eurooppatasolla on tehty päätös nuorisotiedotuksen ja neuvonnan kehittämisestä. Nuorten on itse niin haluttaessa pystyttävä löytämään vastaus omiin kysymyksiin käyttämällä eri apuvälineitä (Internet, painettu aineisto, yhteys ja keskustelu aikuisen kanssa).

Katso myös kulttuuria ja vapaa-aikaa koskevat tiedot, linkki 

Nuorisotietoportaaleja verkossa

Eurooppalainen nuorisoportaali
Suomi.fi
Sepis
Kenuti
Nuoriso Info Nykarleby
Nuoriso Info Jakobstad
Nuoriso Info Pedersöre
Nuoriso Info Kronoby

Ajankohtaista

Kunnan tapahtumakalenteri
Pohjanmaan tapahtumakalenteri, linkki.

Löydä juuri sinun juttusi!

Luodossa kuntalaisten harrastusten parissa toimii runsaat 115 aktiivista yhdistystä ja ryhmää. Luodossa voit valita monen erilaisen yhdistystoiminnan joukosta mieleisesi. Ryhtymällä itse ohjaajaksi voit olla mukana kehittämässä monipuolista ja kiinnostavaa yhdistyskenttää!

Täältä löydät luotolaisista yhdistyksistä koskevaa tietoa.

Haluatko vaikuttaa?

Nuorilla on monta eri vaikutusmahdollisuutta; koulu- ja oppilasneuvostossa, ottamalla yhteyttä kunnan virkamiehiin ja luottamushenkilöihin, osallistumalla vaaleihin, osallistumalla poliittisiin ryhmiin, vapaa-ajan toimiston kautta, toimimalla ohjaajana jne. Tässä lisätietoa osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista kunnassa, linkki.

Nuorten vaalikone, linkki.

Äänestä nuorisovaaleissa, linkki.

Luodon poliittisen johdon muodostavat RKP, SDP ja KD. He ovat yhdessä sopineet niistä kokonaistavoitteista ja perustavista arvoista jotka Luodon kunta asettaa ohjelmissaan etusijalle. Yhdessä puolueet ja heidän jäsenet edustavat kuntalaisten tahtoa ja toivomuksia.

Puolueryhmillä on jälleen myös mahdollisuus organisoida erityisiä nuoriso-osastoja mikäli poliittista kiinnostusta löytyy nuorisotoimintaan kunnassa. Puolueilla harjoittavat valtakunnallisella tasolla vilkasta nuorisotoimintaa esim. julkaisemalla poliittisia aikakauslehtiä, nuorisoaineistoa ja järjestämällä koulutus-, leiri- ja kurssitoimintaa.  

Luodossa toimivien puolueryhmien yhteystiedot.

Kesätyöpaikka kunnasta

Koululaiset ja opiskelijat voivat hakea kesätyöpaikkaa Luodon kunnasta. Hakijan on oltava vähintään 16 vuotias. Viimeistään 30.3 jätettävät hakemukset jätetään sähköisessä muodossa. Hakemuslomakkeeseen

Stiendeja luotolaisille opiskelijoille

Luodon kunta myöntää 150 euron stipendin/vuosi yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa opiskeleville opiskelijoille.

Lukukautena 2008-2009 voimassa olevat stipendit jaetaan keväällä 2009. Yhtenä edellytyksenä on että opiskelija on kirjoilla Luodossa. Stipendi jaetaan enintään 4 vuoden opiskelusta.

Hakemus jätetään viimeistään toukokuussa 2009 kunnankansliaan, Norra Larsmovägen 30, 68570. Luoto.Hakemukseen on liitettävä opiskelutodistus. Hakemuslomakkeen saa Luodon kunnankansliasta tai kunnan verkkosivuilta. Hakemuslomake

Lisätietoja antaa hallintopäällikkö Carola Löf, puh. 7857 211

Kesäleirille

Täältä löydät tietoa tämän kesän leireistä.
Leiri Villa Elbassa, linkki.
Platform - kansainvälinen leiri, linkki.

Maailma kutsuu

Tässä tietolinkkejä mm. matkoista, kielikursseista, Nordjobb jne., linkki.
Youth in Action -ohjelma 2007-2013 jne., linkki.
Töihin ulkomaille, linkki.
Villa Elba, linkki.
Kielimatkoja nuorille, linkki.

Kansallisia ja kansainvälisiä nuorisotietopisteitä

Täältä saat paljon tietoa, linkki.

Nuorisoa koskeva lainsäädäntö

Nuorisolaki koskee jokaista alle 29 v. ja luo kunnille hyvän pohjan kansalliselle ja paikalliselle nuorisokulttuurille.
Tässä joukko nuoria koskevia lakeja, linkki.
Nuorisolaki, linkki

On aika muuttaa pois kotoa

Kunnan vuokra-asunnot
Oman asunnon hankinta, linkki.

Hyvä tietää taloudesta

Henkilökohtainen taloutesi, linkki.

Apua ja tuke nuorille

Täältä löydät apua elämän eri tilanteissa jos omat voimasi tai tietosi eivät riitä.
Folkhälsans tonårspoliklinik

Muu tieto

Poliisin tietoa nuorille, linkki.
Nuorten Akatemia, linkki.

(Sivu päivitetty 07.02.2019, Klo 15:37)