fabod

Nähtävyydet

Luodon kirkko ja Kvarnbacken

Jakob Rijfin piirtämä Luodon kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1787. Kaunis puukirkko muodostaa yhdessä Marieholmin pappilan ja Kvarnbackenilla sijaitsevan vanhan taloryhmän kanssa ainutlaatuisen kultuurimiljöön. Luodon kunta on Kvarnbackenilla kunnostanut vanhan kivinavetan. Fagernäsin kyläneuvosto hoitaa kivinavettaa, jossa kesäisin järjestetään kokouksia ja näyttelyjä.  Kyläneuvosto on Luodon kunnan antamalla taloudellisella tuella myös kunnostanut vanhemman talon, Framstun kylätalon.

Bjärgasin kotiseututalo ja museo

Bjärgasissa voit tutustua leikkikaluihin, tekstiileihin, vanhojen 1930-luvulta olevien taloryhmien pienoismalleihin ja 1950-luvun kaupan sisustukseen. Museossa voit myös tutustua erikoisnäyttelyihin sekä ostaa matkamuistoja museon käsityöshopista.

Bosundin vene-, kalastus- ja mestästysmuseo

Bosundin vene-, kalastus- ja metsästysmuseon kokoelmiin kuuluu vanhat veneet, kalastusvälineet ja metsästysvarusteet. Museoalue sijaitsee Ahlön ja Brännbackan välisellä rannalla jossa ennenvanhaan harjoitettiin kalataloutta. Museoalueelta löytyy mm. näyttelyvarasto, vanha ranta-aitta ja vanha suolavarasto, karjatupa ja saaristopaja.

Inre Bergskär

Luonnonkaunis virkistysalue Inre Bergskärissä tarjoaa vierailijalle suurenmoisen merinäkymän. Virkistysalueella on grillauspaikka ja tuulensuoja. Luodon kalasatama sijaitsee aivan alueen läheisyydessä.

Olofsborg

Olasörenillä ("Olavsöllä") sijaitseva vanha kalapaikka on merenkulkijoiden suosima retkikohde. Olofsborgin omistaa ja hoitaa Bosundin kyläkunta joka vuodesta 1991 on entisöinyt paikkaa. Paikalle on myös rakennettu näköalatorni, joka yltää 16 m yli merenkorkeuden. Savustusuuneja ja grillejä on hankittu yleiseen käyttöön. Olofsborgissa voi yöpyä ilmaiseksi.

Öuran

Öuran sijaitsee uloimmassa saaristossa. Vanha kalastajakylä tarjoaa vierailijalle aidon saaristolaismiljöön. Historian sävyttämät vaellusreitit ja luontopolut alkavat kunnostetun jääkellarin kohdalta. Opastettuja retkiä, kuljetuksia sekä ruokaa voidaan tarpeen mukaan järjestää . Järjestettyjen risteilyjen aikana on mahdollista nauttia juuri savustettua kalaa. 

Grafton-muistomerkki Orrskärillä

Aselastialus M/S John Graftonin muistomerkki on pystytetty Orrskärille. Alus ajoi karille saaren ulkopuolella 1905 ja räjäytettiin.

Tyynelän tontut

Tyynelän tonttulan tontut toivottavat teidät tervetulleiksi heinäkuussa ja joulukuussa. Muut ajat sopimuksen mukaan. Tonttula sijaitsee Luodossa Eugmon kylän Västerbyssä.

 

(Sivu päivitetty 16.01.2019, Klo 10:20)