Ajankohtaista

Kasvomaskisuositus koskee nyt kaikkia oppilaitoksia yläkoulusta lähtien
16.10.2020, Klo 15:25

Kasvomaskisuositus koskee nyt kaikkia oppilaitoksia yläkoulusta lähtien

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että kasvomaskeja käytetään kaikissa oppilaitoksissa jo yläkoulusta lähtien. Etätyön suosituksessa Pohjanmaa seuraa valtakunnallisesti annettua suositusta, joka koskee erityisesti julkisen sektorin ja yksityisalojen työntekijöitä.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontui perjantaiaamulla 16.10. Ryhmä totesi Vaasan sairaanhoitopiirin olevan edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa, mutta tilanteen kääntyneen hieman rauhallisemmaksi. Päivän ilmaantuvuusluku alueella on 331 tartuntaa/100 000 asukasta viimeisen 14 vuorokauden ajalta, mikä on aavistuksen edellispäiviä alhaisempi luku.

Ryhmä kiittääkin Pohjanmaan asukkaita, jotka ovat ottaneet tosissaan alueelle annetut suositukset. Erityisesti kasvomaskien käyttö näkyy ympäri Pohjanmaata, mikä kertoo, että vahvoihin suosituksiin suhtaudutaan niiden vaatimalla vakavuudella. Ryhmä uskookin, että suositustoimenpiteet alkavat purra ja että niiden avulla päästään tilanteeseen, jossa koronaviruksen leviäminen saadaan alueella hallintaan. Silti rajoituksia ja suosituksia on edelleen tärkeää noudattaa, jotta suunta leviämisen suhteen ei muutu.

Kasvomaskisuositus yläkoulusta lähtien

Uutena korjaavana suosituksena ryhmä antaa nyt vahvan kasvomaskisuosituksen kaikille kouluille ja oppilaitoksille yläkoulusta lähtien. Kasvomaskia on suositeltavaa käyttää aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen. Aikaisemmin suositus annettiin noin 15 ikävuodesta ylöspäin, mutta nyt se koskee myös koko yläkoulua. Suositus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antaman koronaepidemian leviämisvaiheeseen sidotun suosituksen mukainen.

Jo aikaisemmin alueella annetun kasvomaskisuosituksen mukaan kukin hankkii kasvomaskinsa pääsääntöisesti itse. Kunnat huolehtivat maskien jakelusta vähävaraisille.

Valtakunnallinen etätyön suositus etenkin julkiselle ja yksityissektorille

Vaasan sairaanhoitopiiri seuraa etätyön suosituksessa valtakunnallista suositusta, joka on voimassa toistaiseksi. Sen voimassaoloa tarkastellaan 31. joulukuuta 2020 mennessä. Valtioneuvosto suosittelee, että julkisen sektorin työntekijät työskentelisivät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Vastaavaa laajaa etätyötä suositellaan myös yksityisille työnantajille. Lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla. Valtioneuvoston tekemät linjaukset ja suositukset etätyöstä eivät ole oikeudellisesti työnantajia sitovia.

Lue koronakoordinaatioryhmän tiedote kokonaisuudessaan

 

 

Takaisin Ajankohtaista-sivulle