Ajankohtaista

Orgel och vimmel under bar himmel
06.06.2017, Klo 15:45

Orgel och vimmel under bar himmel

Larsmos jubileumshelg blir en händelse som skiljer ut sig i mängden i sommar. Equity-området förvandlas till Orgeltorg och fylls med högklassig musik den 30 juni och 1 juli med fri entré. Att tillsammans umgås i vimlet när stjärnorganister som Markus Wargh spelar under bar himmel i kombination med Plättkarneval och andra aktiviteter blir en unik upplevelse.

För att erbjuda besökarna en spännande helhet samverkar evenemanget COOL – Larsmo orgeltorg med flera andra program under jubileumshelgen. Det blir officiell invigning av torget, Equity-utställning med boksläpp på Biblioteket, Marthagården har öppet hus med helstekt gris, Larsmo-båt ställs ut, Purpuridansare framträder, Missionsmöte och ungdomssamling i Holms bönehus, Live-musik på Strandis, mm. Helgen avslutas med att Larsmo församling firar sitt 150-års jubileum.

När Peter Hauptmann fick jobbet som projektledare för firandet av Larsmo 150 år och Finland 100 år började han snabbt fundera på vad som skulle passa Larsmo som ett större evenemang. Vad kan man göra som är festligt? Vad vore rätt för Larsmo? Det var frågor han ställde sig. Ganska snabbt kom han in på orgelspåret. Här har orgelmusiken en stark förankring i kyrka och fridsföreningar. Stjärnorganisten Markus Wargh har sommarvilla här. Dessutom är en av företagarna här i centrum försäljare av orglar. Dessa tre komponenter gjorde att jag valde orgeln, säger han.

Nästa fråga han ställde sig var hur man skulle kunna göra ett orgelevent unikt. Tillsammans med Markus Wargh och musikaffärsinnehavare Lasse Enkvist kom de till slut på det – kyrkorgel utomhus!  En stor digital kyrkorgel fraktas separat med lastbil från Holland och byggs upp på Larsmos nya torg. Det krävs många manualer, högtalare och specialutrustning för att få Larsmo nya torg att klinga som en fullskalig katedral. Det har antagligen aldrig gjorts något liknande i Finland förut, inte så här storskaligt i alla fall, säger Hauptmann.

Men eftersom alla inte gillar regelrätt orgelmusik så kommer COOL – Larsmo orgeltorg även att omfatta hammondorgel och tramporgel. Hauptmann har redan bokat soulgrupp, jazzgrupp och en folkmusikgrupp till orgeltorget. Oavsett man gillar musik eller ej så blir jubileumshelgen en trevligt tillfälle att umgås tillsammans och ta del av vimlet på nya torget. Att äta karnevalsplättar eller sitta på Mannas uteservering samtidigt som mäktig orgelmusik spelas under bar himmel blir unikt för Larsmo.

För Lasse Enkvist är det förstås ett erkännande att uppmärksammas inför jubileet. Han har haft sin musikaffär i 35 år. Digitala orglar har han sålt i 20 år från en tillverkare i Holland. De blev också genast intresserade av vårt event, säger han. Två orgelspecialister kommer från från Holland och intonerar orgeln och trimmar in den inför konserten. Man kan intonera en orgel på samma sätt som en vanlig piporgel, stämma för stämma, ton för ton. Det sker via dator istället för genom det traditionella hantverket.

I samband med att COOL – Larsmo orgeltorg pågår så invigs även torget och plättkarnevalen i Bosund flyttar till torget och deltar i festligheterna. Dessutom blir det utställningar och andra evenemang samma helg. Förkortningen COOL står för Celebration & Organ Open in Larsmo och är ett projekt finansierat av EU, Aktion Österbotten, Kultfonden och Larsmo kommun.

Jubileumshelgen är en av två huvudfestligheter under jubileumsåret. Den andra är festen i Cronhjelmskolan den andra december då man firar Larsmo 150 år och Finland 100 år med en jubileumsshow.

 

 

Takaisin Ajankohtaista-sivulle