Historia

Luodon kunta perustettiin vuonna 1867. Saaristokunta Luoto sijaitsee sopivasti kahden kaupungin välissä, Pietarsaari eteläpuolella, Kokkola pohjoisessa. Seitsemän sillan tie kulkee elävöittänä läpi Luodon yhdistäen kunnan  ympäröivään maailmaan. Luodon kunta muodostuu saaristosta joka koostuu noin 365 saaresta ja luodosta. Suurimmat saaret ovat nimeltään Luoto ja Eugmo. Suurimmat keskukset ovat Risö, Holm, Eugmo ja Bosund. Kunnan maapinta-ala on 142,36 km², ja rantalinjan pituus on noin 500 km.

1990-loppupuolella Luodon elinkeinoelämä koki suuren rakennemuutoksen. Perinteisten elinkeinojen, kalastuksen ja maanviljelyn merkitys on vähentynyt pienteollisuuden ja palvelun merkityksen lisääntyessä. Laivanrakennusteollisuus on tärkeää Luodossa. Suuri osa kunnan väestöstä käy työssä naapurikunnissa. 

Luodon kuntavaakuna hyväksyttiin virallisesti vuonna 1952.
Sen on piirtänyt G. von Numers ja koostuu hopeisesta kaksimastoisesta
verkkoveneestä sinisellä pohjalla. Vaakuna symbolisoi kunnan laivanrakennus-
ja kalastusperinteitä.

Larsmo vapen2006

"Luodon väki on reipasta ja vahvaa, merielämän karaistamaa. Lisäksi se on ylvästä ja vapautta rakastavaa sekä sukkelaa ja sanavalmista puheessaan. Rohkeus ja kylmäverisyys hädän hetkellä ovat ominaisuuksia joita luotolaiset usein ovat osoittaneet levottomien aikojen koetellessa maatamme."

Opettaja K.G. Andersson 1930-luvulla

 

Luoto 150 vuotta- elokuva, linkki

(Sivu päivitetty 16.12.2020, Klo 15:39)