Nähtävyydet

DSCN0642ny

Luodon kirkko ja Kvarnbacken

Jakob Rijfin piirtämä Luodon kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1787. Kaunis puukirkko muodostaa yhdessä Marieholmin pappilan ja Kvarnbackenilla sijaitsevan vanhan taloryhmän kanssa ainutlaatuisen kultuurimiljöön. Luodon kunta on Kvarnbackenilla kunnostanut vanhan kivinavetan. Fagernäsin kyläneuvosto hoitaa kivinavettaa, jossa kesäisin järjestetään kokouksia ja näyttelyjä.  Kyläneuvosto on Luodon kunnan antamalla taloudellisella tuella myös kunnostanut vanhemman talon, Framstun kylätalon. Yhteystiedot: Kirkkoherranvirasto, puh. 7281 555 Kvarnbackenin yhteyshenkilö: Johan Björkvik, puh. 050 38 40 263

Bjärgasin kotiseututalo ja museo

Bjärgasissa voit tutustua leikkikaluihin, tekstiileihin, vanhojen 1930-luvulta olevien taloryhmien pienoismalleihin ja 1950-luvun kaupan sisustukseen. Museossa voit myös tutustua erikoisnäyttelyihin sekä ostaa matkamuistoja museon käsityöshopista. Bjärgasin kotiseututalon ja museon verkkosivut

Bosundin vene-, kalastus- ja mestästysmuseo

Bosundin vene-, kalastus- ja metsästysmuseon kokoelmiin kuuluu vanhat veneet, kalastusvälineet ja metsästysvarusteet. Museoalue sijaitsee Ahlön ja Brännbackan välisellä rannalla jossa ennenvanhaan harjoitettiin kalataloutta. Museoalueelta löytyy mm. näyttelyvarasto, vanha ranta-aitta ja vanha suolavarasto, karjatupa ja saaristopaja. Bosundin vene-, kalastus- ja metsästysmuseon verkkosivut

Inre Bergskär

Luonnonkaunis virkistysalue Inre Bergskärissä tarjoaa vierailijalle suurenmoisen merinäkymän. Virkistysalueella on grillauspaikka ja tuulensuoja. Luodon kalasatama sijaitsee aivan alueen läheisyydessä.

Olofsborg

Olasörenillä ("Olavsöllä") sijaitseva vanha kalapaikka on merenkulkijoiden suosima retkikohde. Olofsborgin omistaa ja hoitaa Bosundin kyläkunta joka vuodesta 1991 on entisöinyt paikkaa. Paikalle on myös rakennettu näköalatorni, joka yltää 16 m yli merenkorkeuden. Savustusuuneja ja grillejä on hankittu yleiseen käyttöön. Olofsborgissa voi yöpyä ilmaiseksi.

Öuran

Öuran sijaitsee uloimmassa saaristossa. Vanha kalastajakylä tarjoaa vierailijalle aidon saaristolaismiljöön. Historian sävyttämät vaellusreitit ja luontopolut alkavat kunnostetun jääkellarin kohdalta. Opastettuja retkiä, kuljetuksia sekä ruokaa voidaan tarpeen mukaan järjestää . Järjestettyjen risteilyjen aikana on mahdollista nauttia juuri savustettua kalaa. 

Köpmanholmen

Köpmanholmen on Luodon kunnan yleisölle avoinna oleva virkistysalue.
Luodon kunnan omistama vehreä ja luonnonkaunis Köpmanholmen-saari sijaitsee vain soutumatkan pääsää mantereelta. 

Köpmanholmenilta löytyy ravintola, kokoustila, sauna, uimaranta ja laitureita. Ravintola on avoinna kesäkautena noin kaksi kuukautta juhannuksesta elokuun puoleen väliin mutta yksityiset varaukset ovat mahdollisia myös muina aikoina.

Grafton-muistomerkki Orrskärillä

Aselastialus M/S John Graftonin muistomerkki on pystytetty Orrskärille. Alus ajoi karille saaren ulkopuolella 1905 ja räjäytettiin.

Tyynelän tontut

Tyynelän tonttulan tontut toivottavat teidät tervetulleiksi heinäkuussa ja joulukuussa. Muut ajat sopimuksen mukaan. Tonttula sijaitsee Luodossa Eugmon kylän Västerbyssä.
Tyynelän tonttulan verkkosivut
Tonttumuori Eija Porkola, puh. 0505288016, sähköposti: eija@tyynelantontut.fi

Perca navicula Luodon torilla

Luodon toria koristava taideteos Perca navicula on taiteilija Simon Gripenbergin suunnittelema. Taideteos paljatettiin kesällä 2020. Veistos on ahvenen (luonto) ja luotoveneen (kulttuuri) yhdistelmä.

 

Visit Pietarsaaren seutu-portaalista löydät seudun muut nähtävyydet. 

 

 

 

Karttakerrokset