Vaella Luodossa

Stockostigen3

Luodosta löytyy monta eri vaihtoehtoa luonnossa liikkuvalle. Nimenomaan vaellustarkoitukseen rakennetut reitit ovat pituudeltaan 1-14 km. Niiden kunnossapidosta vastaa eri vapaaehtoisryhmät ja reitit ovat suunniteltu lumettomina vuodenaikoina tapahtuvaan vaeltamiseen. Reittien suunnittelun yhteydessä maanomistajat ovat luovuttaneet maata ainoastaan vaellustarkostukseen!

Holmin ja Köpmanholmenin reittien kunnossapidosta vastaa kunta. Eugmon rietistä vastaa Näs-vösterbyn kylätoimikunta, Bosundin ritistä Bosundin kylätoimikunta ja Öuranin reitistä Luodon kotiseutuyhdistys. Vaellusreittien yhteystiedot, katso yhdistysrekisteri. Järjestyslain 14 § 2 momentin mukaan kuntopolulla tai vaellusreitillä mukana oleva koira on pidettävä talutushihnassa. Huom! Vaellusreiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Kaikki talvella tapahtuvat vaellukset ovat omalla vastuulla! Metsänhakkuut voivat ajoittain häiritä kulkua maastossa.

Vaellusreittien varrella on taukopaikkoja, tuulensuojia ja grillauspaikkoja. Myös ulkokäymälä löytyy usealta reitiltä. Reittien vetisiltä osuuksille on asetettu pitkospuut helpottamaan kulkua. Suosittelemme, että polttopuita käytettäisiin säästeliäästi ja että roskat otettaisiin mukaan kotiin.

Jokamiehenoikeus -  mitä se käsittää?
Pääsääntönä on älä häiritse - älä pilaa! Saat väliaikasesti edetä jalan, pyöräillä, ratsastaa, hiihtää ja väliaikaisesti oleskella luonnossa jos et vaurioita satoa, metsäistutuksia tai muita herkkiä maita. Ratsastajien ja maastopyöräiliöiden on oltava erityisen varovaisia koska maastovaurioden riski on suuri kun hiihdetään tai ratsastetaan ryhmässä.

Älä ratsasta tai maastopyöräile merkityillä kuntoradoilla, hiihtoladuilla, vaellusreiteillä tai muilla pehmeillä ja haurailla maa-alueilla. Vältä erityisesti luonnon kuormitusta keväällä ja syksyllä kun maa on kostea ja hevosenkaviot ja karkeakuvioiset renkaat helposti vaurioittavat polkuja ja haurasta maata.

Huomioi erityissäännöt! Samalla maaalueella tapahtuvalle järjestettylle ja toistuvalle maastopyöräilylle tarvitaan aina jokaisen maanomistajan lupa. Reitin kunnossapito vaatii tavallisesti talkoo- ja yhdistystoimintaa, paikallisten järjestysmääräysten laatiminen jne. Maastopyöräilyä varten suunnitellut ja sovelletut reitit ja väylät merkitään erityisopastein ja tiedotteilla. Kuluttajaturvallisuuslaki määrittelee mikäli markkinoidulle maastopyöräreitille myös on laadittava turvallisuusasiakirja ja nimettävä vastuuhenkilö.

Tutustu laajemin tietoihin jokamiehenoikeuksista; linkki

(Sivu päivitetty 24.03.2022, Klo 15:55)